Jdi na obsah Jdi na menu

tvorové

30. 7. 2016

Dingonek

am fear liath mor

Ogopogo

agogwe

 

jersey devil

be-chaan.deviantart

(ze španělského Chupacabra), znamená kozí upír. Tento legendární tvor prý sužuje Mexiko, jihozápadní USA a Portoriko, ale i další oblasti. Čupakabra je prý zodpovědný za smrt hospodářských zvířat a několik exemplářů, většinou mrtvých, již bylo nalezeno a vyfotografováno. Čupakabra je popisováno jako bezsrstý medvěd s ostny na hřbetě nebo jako lysé zvíře podobné psovi.

 Loogaroové jsou démoni děsící oblast Karibiku, především Haiti, Grenadu a Dominikánskou republiku. Nejčastěji jsou popisováni jako bytosti měnící podobu, které v noci sají lidem krev. Tu pak odevzdají Ďáblovi výměnou za to, že je obdaří magickými schopnostmi. Pokud loogaroo své nevinné oběti vysaje příliš mnoho krve, ta zemře a stane se z ní další loogaroo.

 Hodag je krvelačné zvíře s domovem v americkém Wisconsinu. Poprvé zde byl spatřen v roce 1893 a od té doby bylo objeveno více poddruhů. Na hlavě má dva rohy a po celé délce hřbetu několik řad ostnů. Jeho domovem jsou hluboké lesy, kde se živí divokou zvěří, ale nepohrdne ani nimrodem či sportovním rybářem.

 

je v překladu „plačící žena“. Legenda vypráví o tom, že šlo o krásnou dívku, která se provdala za pohledného farmáře a brzy mu porodila dva syny. Jak ale šla léta, věnoval se jí stále méně a dokonce trávil více času s jejich syny než se svou manželkou. Stalo se tedy, že Maria, jak se žena jmenovala, v záchvatu žárlivosti utopila oba syny v řece Santa Fe. Když si uvědomila, co provedla, vracela se k břehu řeky, kde štkala. Po její smrti se vrátila její duše k toku Santa Fe, kde usedavě naříká a stahuje kolemjdoucí do vody.

Skunkoop se vyskytuje v jižanských státech USA, od Oklahomy po Severní Carolinu, nejvíce ale bývá zpozorován na Floridě. Stvoření získalo své jméno kvůli nesnesitelnému zápachu, jenž vydává. V roce 2000 byla tato opice dokonce vyfotografována v oblasti Myakka na Floridě. Autor snímku se původně domníval, že zachytil uprchlého orangutana, ale nikde v okolí nebyl hlášen žádný útěk žádného lidoopa. Ve stejných místech bylo o něco později hlášeno napadení koně, který vypadal, jako kdyby ho zranila nějaká větší opice.

gowrow Tento sedmimetrový plaz s obrovskými tesáky byl poprvé spatřen v Arkansasu v roce 1897. Žije v tamních jeskyních a jezerech a živí se dobytkem pasoucím se v okolí. Jeden arkansaský podnikatel tvrdil, že se mu podařilo odchytit živý exemplář. Za malý poplatek byl ochoten zvíře ukázat obecenstvu, ale než k tomu došlo, principál pravil, že zrovna prchlo. Diváci se pustili do jeho neúspěšného pronásledování. Zda jim bylo vráceno vstupné, není známo. 

El Sombrerón je nevysoký muž, který nosí černý tvrdý klobouk a těžké boty. Tento podivín kráčí Guatemalou, vždy si vyhlédne mladou dívku a začne se jí dvořit. Pokud nejsou hned napoprvé odkázáni do patřičných mezí, začne obtěžovací fáze. Pak se jim začne zjevovat každou noc, prozpěvovat jim serenády, aby nemohly usnout a za pomoci temných čar znečišťovat jídlo, aby se nemohly ani najíst. Jediným řešením je ustřižení vlasů a jejich posvěcení knězem.

 Zajdalen vypadá jako zajíc s parožím a byl pozorován na mnoha místech v USA. Nejsou moc rozšíření, neboť se páří jen během nocí, kdy jsou bouřky. Nejlepší návnadou při jejich lovu je prý alkohol. Zajdalení mléko má údajně léčivé účinky. Vědecké vysvětlení je, že jde o zajíce nakažené virem shope pamilloma, který má na svědomí rohovité výrůstky na jejich hlavách. Ty připomínají rostoucí paroží.

 

Bladenboroská bestie V roce 1953 se v Bladenboro v Severní Carolině začali záhadně ztrácet psi, načež bývali nalezeni mrtví a s vysátou krví. Někteří obyvatelé tvrdili, že viděli zvíře připomínající velkou divokou kočku. Po celé zemi se tak strhla honba po upírském netvorovi. Když městečko celé pozdvižení omrzelo, stačilo, když byl pop pár měsících nedaleko zastřelen rys většího vzrůstu. Psi se ale prý ztrácejí dál.

Lovelandská žába  Oblast Loveland v americkém Ohiu je známa pro několik pozorování neobvyklého obojživelníka známého jako lovelandská žába. Jedno z nich se odehrálo v roce 1972, kdy tamní policejní příslušník Ray Shokey spatřil u cesty asi metr vysokou zelenou postavu pohybující se pouze po zadních končetinách s obličejem jako žába nebo ještěrka. Jeho kolega Mark Matthews viděl několik týdnů poté totéž. Ještě dříve, v toce 1955, si jistý obchodní cestující všiml hned trojice stejných tvorů postávajících u silnice. Jeden z nich ve své blanité ruce prý držel hůlku, z níž sršely jiskry.